[...] Dzielimy je ze względu na pochodzenie: - roślinne, np.: oliwki czarne, czy zielone, awokado, - zwierzęce, np.: mięso, twaróg, mleko. Możemy również podzielić je na: - nasycone kwasy tłuszczowe (SAFA), w tym wypadku brak podwójnych wiązań między węglami, a wszystkie atomy węgla są połączone z atomami wodoru, np.: kwas laurynowy, [...]
[...] już wypełnią się zapasy glikogenu, jak jest przechowywany cukier? Pod postacią któregoś z trójglicerydów, lub kwasu tłuszczowego? Kwasu palmitynowego, a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest [...]
[...] procesu powstają wolne rodniki, które mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto zastanowić się nad trzeba bardzo dobrymi tłuszczami, które posiadają głównie nasycone kwasy tłuszczowe i bardzo wysoki punkt dymienia. Są to: 1. Olej kokosowy - idealny do długotrwałego smażenia. Zawiera praktycznie same nasycone kwasy tłuszczowe o [...]
[...] g tłuszczów w ciągu dnia. Wiedząc jakie ilości stosować, skupić należy się na proporcjach kwasów tłuszczowych. Standardowo zaleca się podział 50:30:20, gdzie 50 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 30 nasycone kwasy tłuszczowe i 20 wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Z kolei stosunek omega 3 do omega 6 warto trzymać w proporcji 1:1-1:4, gdzie 4 [...]
[...] - kwas oleinowy. Jest to o tyle istotne, że w diecie należy zachować odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych. Zalecane ilości to 45:35:20, gdzie 45% to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, 35% nasycone kwasy tłuszczowe i 20% wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto również zwrócić uwagę na to, aby proporcje wielonienasyconych kwasów [...]
[...] : Co do pozyskiwania energii z tłuszczy czy z węglowodanów fajna lektura, oczywiście wszystko bardzo ogólnie ale nie trzeba studiować biochemii, żeby zrozumieć, że tłuszcze nasycone dają więcej energii od wielonienasyconych do tego dochodzi strata energii przy utlenianiu i usuwaniu zbędnych wiązań z metabolizowania kwasów wielonienasyconych. Dr. [...]
W jaki sposob podbic nasycone kwasy tluszczowe, bo mam z tym problem. Po prostu dawac do diety wiecej wolowiny, czy moge dorzucic np. wiorki kokosowe? Zmieniony przez - m4ul w dniu 2008-08-10 14:34:59
[...] odchudzanie. Diety bardzo niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) na podstawie wielu przeprowadzonych w ostatnich latach badań mają korzystny wpływ na profil lipidowy. Na dietach bardzo niskowęglowodanowych (wysokotłuszczowych) nasycone kwasy tłuszczowe nie są takie złe. Wszystko jest możliwe... Zmieniony przez - ellis w dniu 2007-08-21 22:51:18
[...] - co do tarczycy, niekiedy funkcjonuje ona gorzej bo dieta jest niedoborowa w pewne składniki (np. w selen, jod). Poza tym zważ na to, iż ŻO jest zazwyczaj mocno zasobne w nasycone kwasy tłuszczowe które mogą obniżać wrażliwość insulinową (nie koniecznie w sposób patologiczny, niekiedy - w sposób adaptacyjny). Dodawanie węgli może więc nie [...]
Masz złe proporcje kwasów tłuszczowych w diecie. Rozumiem modę na nasycone kwasy tłuszczowe w ostatnich latach, ale nie oznacza to, że mają one być głównym źródłem tłuszczów. Masło w jednym posiłku a w innych inne źródła, tak aby proporcje się zgadzały. DO każdego posiłku warzywa.
[...] i nie należy unikać nasyconych kwasów tłuszczowych, co można wywnioskować z Twojej wypowiedzi. W dietach tłuszczowych, gdzie ilość weglowdanów jest do 50 gramów dziennie nasycone kwasy tłuszczowe stanowią wręcz większość. W przypadku diety niskowęglowodanowej stosuje się do 150 gramów weglowdanów dziennie, więc Twoja propozycja podziału [...]
[...] Gainesville, Florida 32610, USA. Diety ketogeniczne (DK) stosowane są w leczeniu epilepsji oraz zaburzeń metabolicznych. W klasycznej diecie ketogenicznej opierającej się o nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) stosunek tłuszczu do białka wynosi 4:1, z czego główny udział w puli tłuszczów stanowią NKT. Zakłada się, iż dieta ketogeniczna oparta o [...]
[...] te produkty różnią się przede wszystkim rodzajem mikroskładników, których organizm może używać jako czynników ochronnych - na przykład jako przeciwutleniaczy . Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wrażliwe na utlenianie, zawarte w liściach lub nasionach warzyw wraz z kiełkami, są chronione dzięki obecności najróżniejszych przeciwutleniaczy, [...]
[...] artykuł, fachowe żródła, forma, styl, naprawdę ok. Jeśli chodzi o diety ketogenne to zgodnie z badaniami które ostatnio wrzucałem na forum: http://www.sfd.pl/temat249612/ nasycone tłuszcze przy SKD nie są tak szkodliwe. Insulina przy ograniczonej ilości kalorii, węglowodanów jest lepiej kontrolowana, pewne sugestie wysunięte są również w [...]
[...] pod względem zawartości innych składników, m.in. tłuszczu i cholesterolu. Takie różnice obserwujemy w przypadku mięsa i ryb. Mięso zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe nasycone, które podnoszą poziom cholesterolu w surowicy krwi i sprzyjają powstawaniu choroby niedokrwiennej serca. Natomiast ryby, przede wszystkim morskie jak: makrela, [...]
[...] nie wszystkie tłuszcze są wskazane do spożycia z punktu widzenia naszego organizmu. Dietetycy rozróżniają dwa podstawowe rodzaje tłuszczów, te zawierające kwasy tłuszczowe nasycone oraz te zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone. Ich wpływ na organizm jest oczywiście zgoła odmienny. Pierwsze z nich występują głównie w większości produktów [...]
[...] z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz dwunienasycony kwas linolowy z rodziny Omega 6. Tylko 9,8 % składu to kwasy nasycone! Dla zachowania bądź odzyskania zdrowia konieczne jest dostarczenie organizmowi Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych tzw. NNKT. Do niedawna jako NNKT czyli [...]
[...] Jednym z ważniejszych powodów zaleceń ograniczenia spożycia mięsa i produktów mięsnych jest dość duża zawartość w nich tłuszczów (tłuszcz ukryty), w których dominują nasycone kwasy tłuszczowe. Skład puli kwasów tłuszczowych w mięsie oraz w tłuszczu zapasowym zależy od gatunku, istotny wpływ mają także czynniki środowiskowe, tj. skład puli [...]
[...] też tłuszcze, które pełnią w organizmie funkcję hormonów. Jak dotąd znane są dwa niezbędne kwasy tłuszczowe: kwas li-nolenowy i kwas alfa-linolenowy. Są to kwasy nienasycone. W przeciwieństwie do powszechnie panującej opinii, kwasy nasycone wcale nie są niezdrowe! Terminy nasycony i nienasycony stosuje się, aby określić, ile atomów [...]
[...] się lekarze, przedstawiciele władz rządowych i organizacji służby zdrowia z pozornymi referencjami. Jako największe zło przedstawiane są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce nasycone. Od 1950 roku rozpowszechnia się teorię, że te choroby są wywoływane przez nasycone kwasy tłuszczowe, ale od tego czasu przedstawiono cały szereg równocześnie [...]